11.12.2020

SAZVEŽĐE PODRŠKE

Situacija izazvana korona virusom, kada su ljudi pozvani da se izoluju, da budu oprezni čuvajući svoje i zdravlje drugih, kada su uobičajeni životni tokovi izmenjeni i preobličeni, izaziva u mnogima negativna osećanja, pa tako i kod adolescenata. Period adolescencije je sam po sebi izazovan i prate ga neretko pomešane i burne emocije, zbunjenost i potreba da upoznamo sebe, izgradimo svoj identitet i pronađemo svoje mesto u društvu. Sve ove procese dodatno otežavaju sprovedene mere usled širenja pandemije, te su neki oblici podrške koji su inače dostupni adolescentima, poput škole, prijatelja i vannastavnih aktivnosti, u značajnoj meri ograničeni. Takođe, situacija pandemije utiče na sve ljude, pa tako i odrasle članove porodice koji su u situaciji izolacije često osnovni izvor podrške, te tako i zbunjenost kod odraslih i burne emocije koje oni doživljavaju, kod adolescenata mogu dovesti do doživljaja smanjene sigurnosti, a zatim i anksioznosti.

Kako bi dao svoj doprinos smanjenju ovakvih negativnih osećanja, osnažio mlade i pružio pomoć u negovanju njihovog mentalnog zdravlja, OPENS je u saradnji sa sledećim organizacijama pokrenuo kampanju “Sazvežđe podrške”:

- Sos ženski centar

- IZ KRUGA – VOJVODINA

- Novosadski humanitarni centar

- Podružnica za Južnobački okrug Društva psihologa Srbije i Institut za javno zdravlje Vojvodine

- Grupa "IZAĐI"

- Centar za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevencija suicida "Srce"

- Omladina Jazas Novi Sad

- Udruženje građana Patrija

- EDIT centar

- Udruženje Crvena linija

Neki od problema na koje želimo da se osvrnemo ovom kampanjom su:

  • balansiranje školskih i porodičnih obaveza u izmenjenom svakodnevnom funkcionisanju mladih
  • suočavanje sa osećanjima gubitka bilo koje vrste
  • pružanje podrške u situaciji izolacije
  • povezivanje različitih organizacija koja se bave temom mentalnog zdravlja radi njegovog unapređenja u izmenjenim okolnostima

Mnoge organizacije pronašle su način da reaguju i nastave svoj rad prilagođavajući se okolnostima i specifičnostima situacije izazvane pandemijom. Tako su i organizacije koje se bave pružanjem psihosocijalne podrške nastavile svoj rad, sada prilagođen potrebama građana, među kojima su često i mladi.

Gore navedene organizacije stajaće na raspolaganju svima onima koji smatraju da su im pomoć  i podrška neophodne. Važno je da u ovom izazovnom periodu prepoznamo stvari i pojave na koje nažalost ne možemo da utičemo, kao i sopstvene potrebe i emocije koje doživljavamo. Istovremeno, veoma je bitno i da zadržimo dozu optimizma i nade i potražimo podršku kada nam je potrebna.

Ime i prezime
email error
comment error
Poslato

Pridruži nam se!

Postani deo našeg tima.