Humanko

Ideja o stvaranju novosadskog kutka za pomoć najugroženijima - Humanka, nastala je usled rada sa marginalizovanim osobama. Ove osobe se u svojoj svakodnevnici suočavaju sa različitim vrstama problema: od nemogućnosti zadovoljenja osnovnih potreba, preko otežanog pristupa ustanovama i institucijama, diskriminacije i izolacije, pa i do siromaštva. Tako smo shvatili smo da je potrebno pronaći način za pružanje obuhvatne pomoći i podrške, što želimo postići uz pomoć Humanka.

Kako je Humanko zamišljen?

Humanko je, po svom fizičkom izgledu, automat sa policama na kojima će se nalaziti konzervirana i nekvarljiva hrana, sredstva za ličnu higijenu i predmeti za hobi i razonodu (poput društvenih igara, predmeta za kuvanje i sl.). Kako bi otvorili police, korisnici Humanka će ubaciti žeton, odabrati ono što im je potrebno i pritisnuti broj police koju žele da otvore.

Pored toga, Humanko podrazumeva i mrežu podrške sačinjenu od organizacija koje će nuditi različite vidove pomoći poput psihološke, pravne i socijalne, ali i ekonomskog osnaživanja. Svrha ove mreže jeste olakšana komunikacija između različitih aktera važnih za rešavanje različitih problema jedinstvenog korisnika Humanka. Humanko će biti izgrađen u aprilu 2022. godine i nalaziće se u dvorištu Omladinskog centra CK13 (Vojvode Bojovića 13, Novi Sad).

Kako će funkcionisati podrška?

Na Humanku će se nalaziti informacije o tome gde osoba može dobiti žetone i/ili gde se može obratiti za pomoć i podršku. Po javljanju jednoj od navedenih organizacija na Humanku volonteri će obaviti razgovor sa ciljem da čuju koji su to problemi sa kojima se osoba suočava i kakva vrsta pomoći i podrške bi joj/mu bila potrebna.

Novi korisnik Humanka će dobiti svoje žetone i moći će da koristi Humanka. Prilikom izdavanja novih žetona, pratiće se razvoj njihovih životnih situacija. Pomoću takvog individualnog pristupa polaziće se od rešavanja pojedinih egzistencijalnih pitanja, a Humanko će biti prvi korak ka razvijanju potencijala i mogućnosti individua.

Za izgradnju Humanka potrebna nam je tvoja pomoć!

U troškove ulazi: konstrukcija sa oplatama i izolacijom, farbanje/plastifikacija, providna vrata, elektronske bravice, elektronika i display, ventilacija, kamera i sigurnost, programiranje, dizajniranje, struja za napajanje, održavanje i prvo punjenje proizvodima.

Troškovi iznose 7.000 evra

Posećivanjem naših javnih akcija koje možeš ispratiti na mrežama, uplatom na naš račun: 160-0000000415305-29 sa naznakom ZA HUMANKA, i donošenjem PET ambalaže u naš prostor u Kraljevića Marka br. 1 (pon/pet 15:00-16:30h; uto/pet 16:00-18:00h). Prikupljen PET ćemo potom otkupiti i nameniti za Humanka.

Kako možeš donirati za Humanka

Da bi Humanko mogao da nastavi da funkcioniše, biće nam potrebna pomoć građana u njegovom održavanju kroz doniranje sredstava za ličnu higijenu, hrane i predmeta za hobi. Novčane donacije će nam takođe pomoći da održavamo Humanka punim.

Održivost

Ko nam pomaže?

CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) je nezavisna, nestranačka organizacija civilnog društva posvećena razvoju demokratske kulture i građanskog aktivizma. Igor Stojilović i Jelena Subić pružali su nam nesebično podršku pri osmišljavanju ideje, a i sada tokom realizacije. Svaka nedoumica i problem brzo rešavaju uz njihovu pomoć.

Nevladina organizacija CRTA

Zdravko je doneo pravo osveženje nakon nekoliko meseci rada na projektu. Iako je angažovan da pomogne u procesu fandrejzinga, kroz redovne sastanke i čet prepiske, on je tu i za druge oblasti. Uvek rado daje savete i pronalazi kreativne načine za razvoj projekta, kao i ljude koji nam u tome mogu pomoći.

Zdravko Isakov

Ekipa koju čine Marija, Avram, Violeta, Jelena i Katarina pomagala nam je i pre nego što smo napisali projekat. Do danas su i dalje sa nama i vredno rade na usavršavanju finalnog dizajna Humanka. Iako se pre samo par meseci nismo poznavali, vrlo brzo smo se zbližili i sada se svaki put radujemo narednom sastanku, brejnstormovanju ideja, pa nekad i kojoj čašici likera za kraj radnog sastanka!

Studenti arhitekture